Circa 79% din incineratoarele de deseuri din SUA sunt situate ^in proximitatea unor comunitati vulnerabile, majoritatea fiind locuite de persoane de culoare.

Centrul de Mediu si Design Tishman de la New School din New York a relevat, ^intr-un s, faptul ca aprox. 8 din 10 incineratoare de deseuri din S.U.A. sunt situate ^in proximinatea unor comunitati vulnerabile (comunitati cu venituri reduse si / sau comunitati de culoare).

Despre aceste incineratoare se stie deja, de multa vreme, ca emit ^in atmosfera substante periculoase, precum: mercur, plumb, particule 2.5 si 10, dioxid de sulf, oxid de azot si monoxid de carbon, . Situatia este cu at^at mai grava cu c^at multe dintre comunitatile care locuiesc ^in preajma incineratoarelor sunt deja grav afectate de poluarea cauzata de alte industrii. Din pacate, aceste circumstante agravante nu au fost luate ^in calcul de factorii decizionali de la nivel local ^in stabilirea reglementarilor privind emisiile. ^In prezent, se estimeaza ca aproximativ 4,4 milioane de persoane din Statele Unite locuiesc pe raza de 3 mile fata de un incinerator.

Imaginea a fost preluata de pe: https://tishmancenter.org/4-4-million-people-in-the-u-s-are-exposed-to-pollution-from-waste-incinerators/

„Incineratorul BRESCO, spre exemplu, este vinovat de o treime din poluarea aerului din orasul Baltimore, cre^and prejudicii estimate la circa , reprezent^and cheltuieli de spitalizare pentru bolnavii de astm sau de alte boli asociate”, a declarat Destiny Watford, rezident al orasului Baltimore. „At^at eu, c^at si familia mea, prietenii si toti ceilalti locuitori ai orasului Curtis Bay, estimam ca am pierdut cel putin un deceniu din viata, din cauza poluarii de aici. Probabilitatea ca eu sa mor de cancer pulmonar, astm sau alte boli respiratorii este mai mare dec^at oricare alta.”

„Acest studiu revolutionar realizat de New School releva ceea ce banuiam de zeci de ani. Comunitatile de culoare si cele cu un nivel redus de trai servesc drept loc de debarasare pentru deseurile ^intregii natiuni. Orasele moderne se afla la rascruce de drum. Ele au de ales ^intre a opta pentru o noua generatie de incineratoare, care vor costa milioane de dolari si vor continua sa polueze ^in continuare timp de c^ateva decenii sau pot alege sa treaca la un sistem sustenabil, mai economic si mai benefic pentru sanatatea publica”, a declarat Denise Patel, de la GAIA (Global Alliance for Incinerator alternatives).

Concluzia raportului este aceea ca incineratoarele reprezinta o investitie foarte proasta pentru orase.

„Aceste tehnologii ^invechite sunt mult prea costisitoare pentru a fi ^intretinute, mult prea riscante pentru a fi finantate si prea scumpe pentru a fi ^imbunatatite”, spune Ana Baptista, director asociat al la New School.

Mai mult dec^at at^at, ^in ciuda faptului ca sunt mari poluatori, multe incineratoare primesc subventii de la stat, care ^in mod normal sunt destinate energiei regenerabile, pentru a ram^ane operabile. Orasele de pe ^intreg teritoriul Statelor Unite au ^inceput, din ce ^in ce mai mult, sa priveasca incineratoarele drept cauza principala a progesului extrem de lent ^in directia reducerii deseurilor si a combaterii poluarii mediului, si iau ^in considerare sa renunte complet la ele.

^In luna martie a acestui an, incineratorul din Detroit a fost ^inchis dupa treizeci de ani de functionare.

KT Andresky, organizatorul Campaniei Breathe Free Detroit din Michigan, a declarat: „Acum c^and am reusit , ^in sf^arsit, sa ^inchidem incineratorul din Detroit, ^incurajam cetatenii orasului sa ia toate masurile necesare pentru reciclarea riguroasa a deseurilor, reutilizarea produselor atunci c^and acest lucru este posibil si, mai ales, sa implementeze masuri de prevenire a generarii deseurilor, ^in scopul tranzitiei catre o economie circulara.”

Orasele din ^intreaga lume se confrunta cu o alegere ^intre a pastra si reinventa aceste tehnologii poluante si ^invechite sau a le ^inchide pentru totdeauna.

^Intrebul raport ^intocmit de Centrul de Mediu si Design Tishman de la New School din New York poate fi consultat .

Articolul precedent
Articolul urmator
Andreea Leonte este cercetator si consultant juridic ^in domeniul legislatiei de mediu. Vorbeste fluent engleza, mandarina si franceza. Domeniile sale de interes sunt economia circulara si regenerarea urbana.

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here