Imaginea a fost preluata de pe: https://www.31mag.nl/neapolitan-scenes-in-amsterdam-as-aeb-crisis-escalates/

Primaria orasului Amsterdam (Olanda) este dispusa sa ofere pentru a acoperi datoriile companiei de tratare a deseurilor AEB, care opereaza mai multe incineratoare de deseuri. ^In acest scop, potrivit unor surse de televiziune publica, care sa gestioneze datoriile companiei si care sa pasteze un dialog constant cu municipalitatea orasului.

Uzina de tratare a deseurilor din Amsterdam, AEB, se confrunta cu probleme financiare majore: din cauza lucrarilor de ^intretinere frecvente si de lunga durata, compania nu a reusit sa presteze serviciile pentru care s-a angajat. ^In urma cu mai multe saptam^ani, spre exemplu, patru dintre cele sase linii de incinerare a deseurilor au fost oprite.

The AEB in the Westelijk Havengebied BEELD ANP – imaginea a fost preluata de pe: https://www.parool.nl/

Drept rezultat, gunoiul a ^inceput sa se acumuleze ^in capitala Olandeza, cauz^and ^ingrijorari ^in r^andul operatorilor de deseuri care se tem ca nu vor fi platiti pentru deseurile pe care le-au colectat, ^intruc^at acestea nu vor fi putea fi incinerate o perioada de timp. Asociatia operatorilor de deseuri a tras alarma, nefiind convinsa ca cele 6 milioane puse pe masa de municipalitate vor remedia situatia.

Asistenta financiara acordata de municipalitate nu va fi ^insa ^in masura sa rezolve problema celor circa 250 de tone de namol rezidual trimise zilnic catre AEB spre procesare de statiile de colectare de la . P^ana acum trei ani, namolurile care nu puteau fi procesate ^in Olanda erau exportate ^in Germania. Dar, cu noile reguli care au intrat ^in vigoare ^in Germania, acest lucru nu mai este posibil.

Olanda are ^in total sapte instalatii de procesare a namolului rezidual, printre care si AEB. Nemaiput^and exporta catre Germania, pentru a face fata cerintelor, aceste companii au lucrat la capacitate maxima. Acum ca AEB nu mai poate procesa acest namol de canalizare, celelalte sase instalatii sunt nevoite sa preia responsabilitatea.

Instalatiile de incinerare ale AEB au fost supuse unor controale suplimentare ^inca din februarie 2018. Printre motivele care au determinat impunerea acestor controale se numara: incendiul care a avut loc ^in uzina, depasirea limitei permise de emisii de NOx, depistarea de mercur ^in deseurile depozitate, lipsa unor masuri de siguranta adecvate, lipsa de raportare sau raportare tardiva a situatiei din incinerator catre municipalitate etc.

^In ciuda faptului ca este unul dintre cele mai dezvoltate orase ale Europei, Amsterdam se confrunta cu o criza ^in materia gestionarii deseurilor. ^In 2019 au avut loc cel putin 3 ori descarcari ilegale de circa zece mii de kilograme de namoluri de canalizare pe Canalul Marii Nordului.

Imaginea a fost preluata de pe: https://www.31mag.nl/amsterdam-waste-crisis-continues-as-conditions-set-for-aeb-restructure/.

Problemele ^int^ampinate de AEB demonstreaza, ^inca o data, ca ^incinerarea deseurilor nu este o solutie viabila pe termen mediu si lung. Dupa ce ^in 2006 a fost apreciat ca fiind , capabil sa ^incalzireasca 35.000 de gospodarii, AEB a ^int^ampinat ulterior numeroase probleme. ^In ciuda unei injectii de capital de 16 milioane de euro, patru dintre cele sase incineratoare au trebuit sa fie ^inchise ^in iulie, 2019, reduc^and considerabil capacitatea la tratare a deseurilor ^in uzina.

"Politica de prelucrare a deseurilor este responsabilitatea autoritatilor locale, ^insa criza de la AEB a aratat ca problemele locale pot duce la probleme nationale”, a spus Stientje van Veldhoven, ministru olandez. "Cred ca trebuie sa gasim o solutie la problema gestionarii deseurilor care sa fie viabila pe termen lung si voi ^intreprinde cercetarile necesare pentru a vedea ce masuri se impun ^in acest sens.”

Consiliul local din Amsterdam a opinat ca problema cu care se confrunta acum Amsterdamul trebuie privita holistic, lu^and ^in considerare reteaua de procesare a deseurilor la nivel national. "La o privire mai atenta, s-ar putea sa constatam ca problema Amsterdamului este de fapt o problema nationala”, a declarat al consiliului.

Articolul precedent
Articolul urmator
Andreea Leonte este cercetator si consultant juridic ^in domeniul legislatiei de mediu. Vorbeste fluent engleza, mandarina si franceza. Domeniile sale de interes sunt economia circulara si regenerarea urbana.

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here