Traducere si adaptare: Oriana Irimia

Razboiul comercial ^intre Statele Unite si China a avut consecinte nebanuite pentru tintele de carbon propuse de diferitele autoritati statale din federatia americana, Departamentul Californian pentru Utilizarea Resurselor si Reciclare – CalRecycle – anunt^and o scadere a ratei de reciclare pentru acest stat la doar 40% fata de tinta de 75% propusa pentru 2025. Dar tot raul merge spre bine, c^and exista vointa politica.

^In contextul ^in care ^in acest stat doua treimi din deseurile depuse la groapa de gunoi sunt deseuri menajere organice si resturi alimentare –  gener^and cantitati uriase de metan, ape uzate, ocup^and si degrad^and sol agricol si  resurse de apa –Cal Recycle a adoptat saptam^ana trecuta o strategie complexa ce urmeaza a capata caracter de lege p^ana ^in 2022. Astfel, statul american va impune autoritatilor locale si generatorilor de deseuri organice sa composteze, sa fermenteze ^in conditii anaerobe sau sa recicleze ^in orice alt mod resturile alimentare, deseurile din gradini si spatii verzi, pentru cei lipsiti de spatii de compostare proprii furniz^and colectarea pe ansamble rezidentiale si comerciale a deseurilor compostabile. De asemenea, primariile vor avea obligatia sa cumpere pentru ^intretinerea spatiilor verzi din administrarea proprie numai produse de gradinarit (mulci, compost) provenite din compostarea deseurilor organice, nu din activitati silvice specializate. 

Nu este singurul aspect reglementat la nivel national din lantul slabiciunilor ce duce la transformarea hranei in gunoi generator de metan. Californienii au decis sa reduca cu minimum 20% risipa alimentara p^ana ^in 2025, minimiz^and risipa alimentara din magazine alimentare, restaurante si firme de catering. Astfel, bancile de alimente vor colecta hrana si produsele alimentare ramase nev^andute sau care urmeaza sa expire, distribuindu-le gratuit catre aproape 4 milioane de persoane aflate ^in stare precara (numarul acestora fiind asteptat sa creasca ^in viitor).

Efectele pozitive ale acestei stategii cu putere de lege sunt numeroase: reducerea precaritatii pentru c^ateva milioane de persoane, reducerea poluarii solului si apelor prin ^inlocuirea gropilor de gunoi cu instalatii de reciclare-compostare, reducerea emisiilor de metan (gaz cu efect de sera de patru ori mai intens dec^at dioxidul de carbon) prin compostare si fermentare anaeroba ^in loc de fermentare ^in aer liber, crearea de locuri de munca (11700 de locuri de munca "verzi” permanente precum si 4500 locuri de munca temporare ^in constructii pentru noile instalatii de compostare reciclare), cresterea nivelului de permeabilitate a solului la apa ^in conditii de seceta multianuala si cresterea cantitatilor de dioxid de carbon sechestrat ^in vegetatie si sol prin utilizarea de compost si mulci ^in locul ^ingrasamintelor si ierbicidelor chimice, permit^and o mai buna rezistenta la schimbarea climatica a sistemelor agricole la nivel national.
Sursa:

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here