Este timpul sa ^iti ^incepi dimineata cu aroma cafelei tale preferate: 6 solutii zero waste pentru consumatorii de cafea

^In mai 2017, People’s design Lab a rugat oamenii sa nominalizeze c^ateva produse pe care le considera a fi cele mai vulnerabile sa devina gunoi, si sa vina cu idei de alternative sustenabile. Desi poate parea greu de crezut, capsulele de cafea se afla pe locul 3 ^in clasament!

Multe persoane considera cafeaua parte din rutina lor zilnica. Se estimeaza ca la nivel global sunt consumate peste 2,25 miliarde de cesti de cafea, ^in fiecare zi. Aceasta bautura populara a fost transformata si reinventata de multe ori, iar cea mai noua tendinta ^in aceasta privinta este cea a capsulelor de cafea, de unica folosinta. Capsulele au devenit populare datorita noutatii si comoditatii lor, ^insa tehnologia ^intrebuintata este extrem de nesustenabila.

@imagine preluata de pe http://randykrishnas.com/tips-the-buyers-guide-to-coffee-capsule/

Spre deosebire de cafeaua obtinuta pe cale obisnuita, ^in cazul cafelei obtinute cu ajutorul expresorului cu capsule, fiecare preparare necesita utilizarea de fiecare data a unei noi capsule. Pentru crearea fiecarei capsule este necesara folosirea at^at a unei cantitati pretioase de resurse, precum extractia de combustibili fosili, c^at si un consum semnificativ de energie. Av^and ^in vedere ca aceste capsule pot fi folosite numai ^in aparate special proiectate pentru ele, o singura data, avem de a face cu o risipire serioasa a resurselor. At^at capsulele c^at si dispozitivele special proiectate pentru ele pot fi ^intrebuintate doar ^in acest mod, ca doi parteneri ^intr-un cerc vicios. Mai mult dec^at at^at, odata folosite, capsulele sunt aruncate la gunoi. Multe dintre companiile care furnizeaza aceste capsule, incluz^and Nestle si Lavazza, sustin cu aceste capsule pot fi reciclate. Ceea ce nu mentioneaza ^insa, este faptul ca pentru a recicla capsulele, continutul organic al acestora trebuie eliminat complet, fapt ce necesita un efort considerabil. Totodata, infrastructura necesara pentru reciclarea acestor capsule lipseste cu desav^arsire ^in majoritatea locurilor unde se v^and capsulelor.

Metodele traditionale de preparare a cafelei au servit lumii timp de sute de ani, fara sa lase ^in urma povara enorma a amprentei de plastic. Iata c^ateva dintre alternativele sustenabile:

  1.    Una dintre metodele cu cel mai redus impact asupra mediului este Presa Franceza. Cafeaua macinata se adauga peste apa fiarta si se lasa sa stea c^ateva minute. Apoi, prin simpla apasare a pistonului se obtine o ceasca de cafea proaspata, fara interventia plasticului ^in niciuna dintre etape. 
  2.     Masinile de cafea cu picurare au, de asemenea, o amprenta mai mica asupra mediului dec^at cafeaua cu capsule.  Filtrele folosite sunt de cele mai multe ori confectionate din h^artie biodegradabila / Avantajul lor este ca se poate obtine un vas ^intreg de cafea dintr-un singur filtru.
  3.    Pentru cei care doresc sa simta intensitatea cafelei expresso, cea mai buna solutie este folosirea expresorului traditional. Acesta va conferi cafelei tale o aroma bogata. Expressoul se obtine prin compactarea cafelei proaspete ^intr-un mic dispozitiv, prin care apa fierbinte este filtrata ^in picaturi mici. 
  4.    Pentru o experienta mai exotica, o alegere cu care nu veti da gres este cafeaua turceasca. Folosirea cafelei de cea mai buna calitate si stilul unic de preparare, precum si servirea acesteia fara sa fie nevoie de nici o filtrare, face ^intreaga experienta unica.
  5.    Niste oameni inventivi au creat niste capsule reutilizabile pentru aparatele de cafea cu capsule. Acestea reprezinta o alternativa foarte buna la capsulele traditionale, pentru cei care au achizitionat deja aparatele.
  6.    Metoda traditionala italiana de preparare a cafelei la domiciliu, cu ajutorul unui dispozitiv ce permite patrunderea aburului prin cafeaua proaspata, este o metoda care nu produce deseuri deloc. Puteti prepara o cafea grozava acasa, folosindu-va de un expresor italian de cafea, din otet inoxidabil, de care va veti putea folosi multi ani la r^and fara probleme. Datorita freneziei generale create ^in jurul cafelei de-a lungul timpului, au fost inventate o multime de metode pentru a crea ceasca de cafea perfecta. Data urmatoare c^and veti fi tentati sa preparati o cafea folosindu-va de expresorul cu capsule, va invitam sa explorati alternativele pe care le aveti la ^indem^ana, care sunt prietenoase at^at cu gusturile dvs. c^at si cu mediul ^inconjurator.

 

Articolul precedent
Articolul urmator
Andreea Leonte este cercetator si consultant juridic ^in domeniul legislatiei de mediu. Vorbeste fluent engleza, mandarina si franceza. Domeniile sale de interes sunt economia circulara si regenerarea urbana.

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here