La finele anului 2019, compania aerospatiala ARCA a ^inceput testele pentru un motor racheta avansat, de tipul aerospike care foloseste apa drept combustibil si electricitate. Motorul se numeste Launch Assist System – LAS 25DA, si este folosit ca prima treapta pentru racheta orbitala Haas. Motorul testat are o greutate de 184kg si este proiectat pentru o forta de tractiune maxima de 25 tone.

../../documente_administrative_2019/website_ARCA_LAS/images/Haas_2CA_Mini_LAS_50R.jpg

La primul test motorul a fost testat la o tractiune de 2,4 tone forta, limit^andu-se performanta sistemului de la prima ^incercare.

Acest motor aerospike circular are un diametru de 2,4m si este cu doar 10 cm mai mic ^in diametru dec^at cel mai mare din lume testat de NASA si Rocketdyne, dar niciodata ^in zbor. Din testele efectuate de ARCA at^at pe motorul aerospike, c^at si pe un echivalent clasic, a rezultat ca motorul aerospike este cu 15% mai eficient. 

../../website_ARCA_LAS/images/Aerospike_Thumbnail_Site.jpg
../../../../../Desktop/LAS_Video.

O alternativa la motoarele racheta poluante

Foto/Fin/9.jpg

Rachetele actuale folosesc combustibili poluanti, toxici si carcinogeni. ^In timpul unei lansari, o racheta grea elibereaza agenti poluanti ^in atmosfera care echivaleaza cu un million de masini care ruleaza simultan.

ARCA a creat racheta Launch Assist System (LAS), electrica, pe baza de apa care este folosita ca prima treapta pentru rachete orbitale.

Apa din rezervorul rachetei este ^incalzita electric pana la temperatura de 250°C. C^and apa este injectata ^in motor, o parte din ea se transforma ^in vapori care creaza tractiune. Folosind apa drept combustibil, acest sistem nu este numai ecologic, dar si extrem de viabil din punct de vedere al costului. Cauza principala a costului ridicat al rachetelor actuale este generata de combustibilii volatili, corozivi, criogenici si toxici care necesita masuri complexe si scumpe de fabricatie si operare. 

Rachetele folosesc cea mai mare parte a combustibilului la decolare, c^and sunt grele. LAS poate accelera rachetele la o ^inaltime de 3.000m si o viteza de cca. 2.000km/h, reduc^and cantitatea de combustibili poluanti cu 25%, sau cresc^and capacitatea de ridicare a rachetelor cu 30%, folosind doar apa si electricitate.

Racheta Haas 2CA proiectata de ARCA, ^intr-o singura treapta, va reduce cantitatea de combustibil poluant, pe baza de kerosen de la 16 tone la 6 tone, folosind ^in schimb 18 tone de apa, pastr^andu-si ^insa performanta de ridicare a sarcinii utile. 

C^at de eficienta este o racheta electrica pe baza de apa?
La fel ca si primele masini electrice, o racheta electrica pe baza de apa nu este la fel de eficienta precum una care foloseste combustibili poluanti. Este ^insa ideala pentru a fi folosita ca prima treapta deoarece genereaza tractiuni mari la lansare. O prima treapta a unei rachete ^isi ^indeplineste misiunea at^at timp c^at contribuie la cresterea altitudinii si vitezei treptei a doua, adica exact ceea ce face Launch Assist System care a fost testat cu succes.

Ce urmeaza?
Racheta LAS 25DA va efectua primul zbor ^in aprilie 2020, pentru a demonstra eficienta sistemului electric pe baza de apa, ca o alternativa viabila la sistemul traditional poluant.

Pregatirile de lansare sunt raportate de ARCA pe pagina oficiala de Patreon:


LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here