Societatea Ornitologica Rom^ana (SOR) cere masuri mult mai stricte de combatere a braconajului ^in conditiile ^in care, recent, o g^asca cu g^at rosu, specie migratoare pe cale de disparitie a fost braconata.

 • Ipoteza ca pasarea s-a lovit de un obstacol, pe ceata, este contrazisa de datele din emitatorul satelitar
 • Temperatura corpului pasarii a scazut brusc la ora 14:57 la distanta de 7 km de sat
 • Dupa scaderea temperaturii corporale, pasarea se deplasa cu viteza de 2,4 km pe ora

G^asca cu g^at rosu Emilia a fost ucisa dinainte de a ajunge ^in gospodaria unde a fost gasita de autoritati, arata analiza datelor transmise de emitatorul prin satelit pe care pasarea ^il purta. Datele din emitator au fost analizate si de ofiterii proiectului LIFE16 NAT/BG/ 000847 “Life for Safe Flight” si a fost ceruta si o expertiza externa de la un specialist norvegian. Concluziile acestei expertize au fost deja trimise de Societatea Ornitologica Rom^ana (SOR) catre Politia Judetului Braila, care investigheaza cazul. 

Ultimul zbor

Pe 15 ianuarie, semnalele primite din 30 ^in 30 de minute de la emitatorul Emiliei au aratat ca pasarea se afla ^in curtea unei case din judetul Braila. Era clar ca a patit ceva.

Pe 16 ianuarie, un grup de biologi de la SOR si Bulgarian Society for the Protection of Birds (BSPB) si reprezentanti ai AGVPS (v^anatori), ^insotit de comisari ai Garzii de Mediu si de politisti au vizitat locul unde se afla emitatorul. Acesta, inele ornitologice, pene jumulite si intestinele pasarii erau l^anga cusca unui c^aine din gospodarie. Era clar, Emilia murise. Proprietarul a spus ca ^isi lasa c^ainii liberi si ca acestia au adus 3 sau 4 g^aste, nu doar una.

Dupa vizita pe teren, emitatorul si datele transmise de el au fost supuse unei analize de catre expertii din proiect. Mai mult, a fost solicitata si o opinie neutra, de la un reprezentant de la Societatea Norvegiana de Ornitologie, dr. Thomas Aarvak. Au fost analizate datele primite de la emitator ^in migratie, dar si noile date, din ultimele zile de viata. Au fost luate ^in calcul si felul ^in care s-a comportat pasarea ^in ultimele zile dinainte de moarte si parametrii de zbor din ultima ei zi de viata. 

Ce spun datele

Pasarea s-a comportat "relativ normal” p^ana ^in jurul orei 17. La urmatoarea locatie indicata de emitator, practic, Emilia nu mai misca. A strabatut o distanta de 2,4 kilometri ^intr-o ora, ceea ce indica o viteza de 2,4 km la ora – total anormal pentru o pasare de acest gen. 

Cealalta problema semnalata este temperatura pasarii, care scade brusc la ora 14:57 – din acel moment, senzorul din emitator indica temperatura unei pasari care a murit.  Expertul norvegian spune ca, practic, pasarea a fost probabil ucisa pe c^amp, ^in zona de hranire. 

Mai departe, datele din emitator arata ca pasarea a plecat din c^amp, dar nu spre directia SUD, unde avea locul de ^innoptare de unde venise la hrana, ci ^in directia total opusa – NORD, spre satul brailean Victoria. Este un comportament cu totul atipic pentru pasare, daca ar fi fost ^in viata. De obicei, ^in jurul orei 17 g^astele se ^intorc la locul de ^innoptare. 

Braconata, transata, data la c^aini

Proprietarul curtii unde a fost gasit emitatorul sustine ca pasarea a cazut din cauza cetii si a fost ucisa de c^aini. Versiunea lui, ca animalele de paza au m^ancat pasarea nu sta ^in picioare din mai multe motive.

 • Emitatorul a fost scos cu atentie de pe corpul Emiliei. Hamul care tine emitatorul este din teflon, iar snururile au fost taiate si arse cu precizie, nu sunt urme sa fi fost mestecate de un c^aine. 
 • Inelele ornitologice au fost scoase de pe picioarele Emiliei si nu sunt semne de interventie a c^ainelui: urme de dinti, distrugere etc. Un c^aine nu ar fi putut scoate inelul fara sa-l deformeze. Este un indiciu clar ca un om a taiat picioarele pasarii si a scos inelele
 • Toate datele din emitator arata ca pasarea a murit ^in zona de hranire sau l^anga sat, iar apoi cadavrul a fost transportat ^in sat. Datele din emitator: viteza de zbor, altitudinea, temperatura, sustin aceasta ipoteza. 

Drumul Emiliei 

^In cele noua luni ^in care a purtat emitatorul, Emilia ne-a asigurat informatii extrem de valoroase – a transmis peste 7.200 de locatii GPS, mai mult dec^at oricare alta g^asca cu emitator din proiect. A zburat peste 10.000 de kilometri.

A cuibarit pe valea r^aului Pyasina din Siberia, a zburat prin cele mai dure locuri de pe ruta de migratie – si-a petrecut mare parte din toamna ^in Kazahstan, ^in plin sezon de v^anatoare. A trecut si prin Ucraina, iar pe 21 noiembrie a ajuns ^in Rom^ania.  Aici a mai trait doua luni. 

Emilia a fost capturata de ornitologi pe 15 mai 2019, ^intr-o actiune comuna a patru ONG-uri de conservare si a unei universitati. A fost inelata cu inele metalice si color, a primit un emitator GPS-GSM produs de firma Ornitel.

Ce ar trebui sa urmeze?

Pentru a proteja fauna, implicit speciile aflate ^in declin accentuat, Societatea Ornitologica Rom^ana crede ca sunt necesare mai multe masuri. G^asca cu g^at rosu este o specie vulnerabila la nivel global. Populatia estimata este de circa 50.000 de exemplare. Pierderea a patru g^aste cu g^at rosu dintr-un proiect international  arata ca este nevoie de masuri crescute de protejare a faunei. ^In acest sens, SOR considera ca se impun:

 • Marirea amenzilor si ^inasprirea pedepselor pentru braconaj, indiferent ca este vorba de pasari, pesti sau mamifere.
 • Reducerea semnificativa a activitatii de braconaj prin asigurarea prezentei sistematice ^in teren a organelor cu atributii de control.
 • Interzicerea v^anatorii de g^aste salbatice admise la v^anatoare la o distanta mai mica de 300 de metri de lacurile unde acestea vin la somn.
 • Raportarea cazurilor cu mortalitati accidentale ^in cazul exemplarelor din specii protejate si reducerea mortalitatii accidentale a acestora prin instruirea periodica a participantilor la partidele de v^anatoare cu privire la legislatia ^in vigoare si la identificarea speciilor protejate.
 •  Transparentizarea cotelor de v^anatoare realizate si stabilirea de cote individuale – numar fix de pasari de apa pentru o singura partida de v^anatoare.

Proiectul LIFE16 NAT/BG/ 000847 “Life for Safe Flight” implica organizatii din toate tarile aflate pe ruta de migratie a g^astelor cu g^atul rosu – Rusia, Kazahstan, Ucraina, Rom^ania, Bulgaria. ^In Rom^ania sunt implicate SOR, AGVPS, Ministerul Mediului, Parcul Natural Balta Mica a Brailei.

***

Societatea Ornitologica Rom^ana (SOR) este cea mai importanta organizatie independenta de conservare a pasarilor din Rom^ania. Un ONG premiat, SOR, lucreaza pentru a proteja pasarile salbatice si habitatele lor ^in Rom^ania de aproape 30 de ani. Misiunea noastra este sa ne asiguram ca populatiile noastre unice de pasari sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale Rom^aniei nu sunt exploatate si distruse de evolutiile daunatoare. Dorim sa ^ii inspiram pe oameni sa contribuie la protejarea pasarilor si a habitatelor din Rom^ania si, cu ajutorul lor, sa ne asiguram ca si generatiile noastre viitoare se vor bucura de acestea. 

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here