Imaginea apartine Waste Management World: https://media.blacknews.ro/wp-content/uploads/1-1760.jpg
Imaginea apartine Waste Management World: https://media.blacknews.ro/wp-content/uploads/1-1760.jpg

Plasticul polueaza natura ^intr-o maniera cu totul unica. Tot plasticul care a fost produs vreodata exista ^inca ^in natura si polueaza solul, apa si aerul.

Cu toate ca am devenit din ce ^in ce mai constienti asupra pericolului poluarii cu plastic, impactul acestui material asupra sanatatii umane este ^in continuare destul de slab studiat si ^inteles.

^In ^incercarea de a oferi o evaluare completa a impactului pe care plasticul ^il are asupra sanatatii umane, (CIEL) a ^intocmit un cuprizator care investigheaza riscurile care rezulta din producerea, utilizarea si eliminarea ^in natura a plasticului.

Raportul, realizat ^in colaborare cu si , arata ca at^at expunerea la particulele de plastic, c^at si la substantele chimice asociate cu acesta, creaza riscuri grave pentru sanatatea umana.

Raportul analizeaza impactul plasticului asupra corpului uman si asupra mediului ^inconjurator pe durata ^intregului ciclu de viata al plasticului, de la etapa productiei, transportului, prelucrarii si utilizarii sale, p^ana la etapa ^in care acesta devine deseu. De asemenea, raportul evidentiaza faptul ca, odata ce plasticul ajunge ^in mediul ^inconjurator sub forma de macro sau micro plastic, acesta contamineaza si se acumuleaza ^in lanturile alimentare prin intermediul solurilor agricole, al lanturilor alimentare terestre si acvatice si al aprovizionarii cu apa, cre^and prilejuri noi de expunere umana la efectele sale nocive.

Imaginea apartine Zero Waste Europe: https://zerowasteeurope.eu/wp-content/uploads/2019/05/CIEL_PlasticHealth-4.jpg

Pentru fiecare din etapele mentionate, raportul documenteaza numeroasele cai prin care sanatatea umana este afectata, detaliind efectul ingerarii, inhalarii si atingerii materialelor din plastic, precum si substantele chimice toxice asociate cu acestea ( cancerul, neurotoxicitatea , probleme de reproducere si de dezvoltare sau afectarea sistemului respirator, nervos si imunitar, sunt doar c^ateva exemplele). Mai mult, raportul evidentiaza incertitudinile si lipsa de cunostinte ^in r^andul consumatorilor, comunitatilor si factorilor de decizie cu privire la riscurile utilizarii si productiei de materiale plastice.

Constatarile sunt concludente!
 
^In ciuda datelor limitate disponibile si a complexitatii ciclului de viata a plasticului, rezultatele raportului sunt clare: impactul plasticului asupra sanatatii este coplesitor. Multe actiuni si solutii sunt necesare de urgenta, la nivel global, pentru a face fata acestei amenintari.

Riscurile de sanatate generate de poluarea cu plastic au fost ignorate prea mult timp si trebuie sa adresate de urgenta. Corporatiile si guvernele pun la bataie ^insasi sanatatea noastra, prin faptul ca insista sa mentina status quo-ul actual, din ratiuni financiare. Nu doar oceanele si animalele marine au de suferit, ci si noi, oamenii. Chiar daca ^inca mai avem multe de ^invatat despre efectele plasticului asupra sanatatii umane, stim destule pentru a fi precauti si a tinde catre eliminarea treptata si definitiva a plasticului din viata noastra. a declarat Graham Forbes, lider al proiectului Greenpeace Global Plastics.

Studiul reitereaza necesitatea unei abordari holistice care sa trateze expunerea la plastic ca o problema ce tine de drepturile omului. Astfel, ar trebui sa fie descurajata si redusa productia si consumul de plastic, cu ajutorul unor reglementari nationale si internationale riguroase, insist^and asupra transparentei ^in ceea ce priveste fiecare etapa a productiei plasticului.

Imaginea a fost preluata de pe: https://swachhindia.ndtv.com/maharashtra-plastic-ban-things-included-excluded-in-the-ban-22629/

Uniunea Europeana are o oportunitate politica deosebita de a aborda si, eventual, de a reduce impactul plasticului asupra sanatatii umane prin masuri coerente de reglementare. Ca parte a strategiei UE privind plasticul, aceasta si-a declarat intentiile de a elimina complet, p^ana ^in 2025, substantele periculoase din produsele din plastic. Cu toate acestea, dupa cum este clar analizat ^in raportul CIEL, pasii ^in aceasta directie nu ar trebui sa se limiteze la faza de productie, ci trebuie sa ia ^in considerare ^intregul ciclu de viata al materialului plastic, asigur^and transparenta si trasabilitatea substantelor care ar putea fi toxice si ^impiedic^and circularea lor ^in natura ^in oricare din aceste etape.
 
^In general, o solutie eficienta ^incepe cu combaterea poluarii direct de la sursa, prin reducerea productiei, a consumului si prin gestionarea stricta a modului cum se realizeaza eliminarea acestui material si a substantelor chimice asociate, ^in natura.

Resurse:

Report: 

Acest raport a fost realizat prin eforturile comune ale:  (CIEL), ,  (GAIA),  (HBBF), ,  (t.e.j.a.s.), ,  si BFFP.  Raportul a fost publicat ^in luna februarie, 2019.  

福彩app下载官网下载s pentru imagine: (c) Les Stone/Greenpeace  and David Gerratt/ (c) CIEL/NonprofitDesign.com 

Articolul precedent
Articolul urmator
Andreea Leonte este cercetator si consultant juridic ^in domeniul legislatiei de mediu. Vorbeste fluent engleza, mandarina si franceza. Domeniile sale de interes sunt economia circulara si regenerarea urbana.

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here