• Echipa Over4 reprezinta cu m^andrie Rom^ania la competitia internationala Solar Decathlon Europe 2019, cea mai prestigioasa competitie de case solare din lume
  • Dupa 2 ani de munca intensa ^in Rom^ania si 35 de zile de concurs ^in Ungaria, Over4 obtine medalia de bronz la Olimpiada Caselor Solare, devans^and echipe de top din Europa, Asia si Africa
  • Prototipul Over4, proiectat si construit de echipa Over4, recunoscut si premiat international pentru inovatie, eficienta energetica si potential de implementare pe piata

Performanta istorica pentru Rom^ania, reprezentata de echipa Over4, ce a obtinut medalia de bronz la competitia internationala Solar Decathlon, denumita si ”Olimpiada Caselor Solare” ce a avut loc ^in Ungaria. Dupa aproape 2 ani de la calificare si un efort colectiv sustinut, echipa Over4 a reusit cu succes sa proiecteze multidisciplinar, sa str^anga fondurile necesare si sa construiasca prototipul Over4 cu care au obtinut locul 3 mondial, reprezent^and cu m^andrie Rom^ania pe plan international. 

Pe l^anga locul 3 la nivel mondial, echipa Over4 a iesit vice-campioana la probele de Comunicare, Inovatie si Bilant Energetic. Printre echipele finaliste se numara Franta, Olanda, Belgia, Spania, Ungaria, Algeria si Thailanda. 

”Este pentru prima data c^and o echipa rom^aneasca urca pe podium ^in competitia Solar Decathlon, dupa alte 3 echipe care au participat ^in editiile din anii trecuti. Cu fiecare participare obtinem rezultate din ce ^in ce mai bune, devans^and echipe de top din vestul Europei, precum Spania, Belgia sau chiar echipe de pe alte continente, precum Thailanda sau Algeria. Este extraordinar, Over4 a scris istorie!” afirma Catalin Sima, presedintele Asociatei Over4.

Solar Decathlon este cea mai importanta competitie de arhitectura sustenabila si inginerie la nivel international si este considerata ”Olimpiada Caselor Solare”. Editia din 2019 s-a desfasurat ^in Szentendre, Ungaria si a adus la start 10 echipe din 8 tari si 3 continente, ce au construit ^in doar 15 zile c^ate un prototip inovator de casa solara si sustenabila. Fiecare prototip a fost testat ^in cadrul a 10 probe, de la Arhitectura, Inginerie, Eficienta Energetica, Inovatie si p^ana la Comunicare si Potential de implementare pe piata. ^In urma probelor s-au desemnat c^astigatorii. puteti vedea clasamentul final. 

”Concursul a ^inceput pe 27 iunie c^and s-a dat startul celor 15 zile de asamblare, timp ^in care a trebuit sa descarcam TIR-urile, sa asamblam si sa punem ^in functiune casa, ca mai apoi sa o pregatim pentru cele 10 probe. Am reusit sa ne ^incadram cu succes ^in acest interval, fiind prima echipa care a obtinut toate inspectiile tehnice si a intrat oficial ^in competitie. A fost o provocare inginereasca pe care am trecut-o cu brio, desi nu ne putem compara cu celelalte echipe din punct de vedere al bugetelor!” sustine Razvan Butucescu, Project Manager ^in proiectul Over4. 

Prototipul Over4 este rezultatul muncii de aproape 2 ani a echipei Over4. Este un exemplu de bune practici despre cum poti construi eficient energetic, cu materiale sustenabile si costuri reduse, fiind adresata pietei constructiilor din Rom^ania. Are o amprenta totala la sol de 130 mp, este construita pe structura de lemn, pe 2 niveluri si este unica prin faptul ca poate fi utilizata at^at ca locuinta, c^at si ca spatiu de co-working, datorita mobilierului reconfigurabil. Este o casa solara, 100% electrica, ce produce de 2 ori mai multa energie dec^at consuma, direct de la soare. Este proiectata si construita ca fiind o casa pasiva, cu un consum de energie foarte redus pentru ^incalzire, racire si ventilare, deoarece respecta toate cerintele si criteriile standardului Passivhaus. Certificarea Green 福彩app下载官网下载s de catre Consiliul Rom^an al Cladirilor Verzi atesta faptul ca prototipul Over4 este si o casa sustenabila.

”Este extraordinar cum pornind de la 0, fara niciun buget initial, am reusita sa ajungem ^in acest punct. Au fost 2 ani plini de provocari, at^at tehnice, c^at si financiare peste care am trecut cu bine. Dupa mii de mailuri si telefoane, sute de ^int^alniri si evenimente la care am participat si organizat, am ^int^alnit oamenii extraordinari din spatele companiilor partenere care au decis sa investeasca ^in viitorul Rom^aniei. Multumim celor peste 80 de parteneri, universitatilor, autoritatilor locale si tuturor celor care au avut un aport ^in acest rezultat exceptional!” declara Daniel Butucel, Sponsorship Manager ^in proiectul Over4. 

Competitia Solar Decathlon Europe 2019 s-a ^incheiat ^insa casele sunt ^in continuare expuse ^inca 2 luni ^in Szentendre, Ungaria, unde se afla Satul Solar. Oricine este interesat sa vada cele 10 case solare, printre care si Casa Over4, poate afla mai multe detalii despre programul de vizitare pe site-ul competitiei. . 

Solar Decathlon este cea mai importanta competitie de case solare si sustenabile din lume, ce a ^inceput ^in 2002 ^in SUA si p^ana ^in prezent a ^inregistrat peste 20 de editii pe toate continentele.  

Over4 este un proiect de cercetare ^in domeniul constructiilor realizat de o echipa multidisciplinara de studenti, absolventi si tineri profesionisti din domeniul arhitecturii si constructiilor. ^In spatele proiectului se afla Asociatia Over4, un ONG fondat cu scopul de a derula proiecte de dezvoltare sustenabila a pietei constructiilor din Rom^ania, at^at pentru cladirile existente, c^at si pentru cele noi. Mai multe detalii pe dar si pe , si . 

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here