Incineratorul Amager Bakke din Copenhaga. Poza a fost preluata de pe https://www.dezeen.com

, noua uzina de incinerare a deseurilor din Copenhaga, este nevoita sa recurga la importul de deseuri pentru a putea functiona la capacitate normala. Oper^and ^in perimetrul unuia dintre liderii UE ^in materie de bune practici ^in domeniul reciclarii, uzinele de incinerare a deseurilor din Danemarca sunt puse ^in dificultate, neav^and suficient gunoi de ars. ^In ciuda faptului ca din UE, capacitatea domestica de incinerare a deseurilor depaseste cu mult nevoile societatii daneze. Cum de s-a ajuns la aceasta situatie?

^In timp ce UE depune eforturi considerabile pentru a stimula tarile membre sa promoveze activ reciclarea si sa previna generarea de deseuri, tari precum Danemarca au ales totusi sa investeasca sume enorme ^in noi uzine de incinerare. Danemarca avea ocazia perfecta de a renunta la solutia incinerarii deseurilor ^in favoarea cresterii capacitatii de reciclare, ^intruc^at mai bine de jumatate dintre uzinele sale de incinerare necesita ^inlocuire, fiind mai vechi de 25 de ani. 

^In ciuda presiunilor din partea activistilor de mediu, care au folosit exemple locale pentru a demonstra ca reciclarea si reutilizarea deseurilor reprezinta solutii viabile pentru viitor, oficialitatile au decis totusi sa construiasca incineratorul de mare capacitate – Amager Bakke. Dimensiunile si tehnologia de ultima generatie folosita au ridicat costurile de constructie la 540 de milioane de euro pentru cele 5 municipalitati care o detin. Perioada de amortizare a costurilor de constructie este de 30 de ani, timp ^in care ^imprumutul contractat va fi rambursat gradual, din facturile consumatorilor, dar si din comisioanele de prelucrare a deseurilor si din ^inchirierea pantei care acopera tevile de alimentare cu caldura ale orasului, catre un operator privat, care a fost transformata ^intr-o .

Uzina functioneaza deja de un an si jumatate, la doar . Cu cei 91 de metri ^inaltime, Amager Bakke este cu doar 15 metri mai joasa dec^at Palatul Christiansborg care gazduieste parlamentul danez. Anul trecut, Amager Bakke a gestionat din Regatul Unit si Irlanda. Energia electrica produsa a fost suficienta pentru alimentarea a 30.000 de case si ^incalzirea a circa  72.000.

Desi uzina Amager Bakke este mai mare dec^at era necesar, constructorii au motivat necesitatea dimensiunilor sale pe faptul ca ^in viitor aceasta va ^inlocui multe alte uzine mai vechi si va deservi o populatie mai numeroasa, populatia Copenhagai cresc^and, ^in medie, cu 1000 de locuitori pe luna.

Danemarca are o traditie ^indelungata de incinerare a deseurilor pentru a produce energie electrica, ^insa ^in ultimii ani procentul deseurilor reciclate a crescut si el considerabil. ^In 2015, spre exemplu, 69% dintre deseurile produse ^in Danemarca au fost reciclate, ^in timp ce doar 26% au fost incinerate. Desi ^imbucurator din punct de vedere al sanatatii mediului ^inconjurator, aceste statistici nu sunt deloc o veste buna pentru marile uzine de incinerare. Drept raspuns, acestea au anuntat deja ca planuiesc sa suplimenteze cantitatea de deseuri pentru ardere din Regatul Unit, Germania, Olanda, Irlanda si Italia, stabilind tinte de import ^intre 50.000 si 90.000 de tone de deseuri pe an. 

Incineratorul Amager Bakke vazut de la distanta. Imaginea a fost preluata de pe https://www.visitcopenhagen.com.

ONG-urile de mediu s-au opus constructiei uzinei Amager Bakke, ^insa nu au putut ^impiedica demararea proiectului. Chiar daca exista opinii care sustin ca producerea energiei electrice din deseuri este o alternativa la arderea copacilor sau carbunelui, asta nu poate nicidecum sa ^insemne ca arderea deseurilor este o solutie ecologica. Dimpotriva, incinerarea deseurilor va trebui treptat defazata ^in favoarea reciclarii si a masurilor de prevenire a generarii de deseuri, chiar daca acest lucru va dezavantaja anumite industrii. 

Din pacate, sustinerea uzinelor precum Amager Bakke descurajeaza cultivarea unui comportament responsabil ^in r^andul cetatenilor, precum si dezvoltarea industriei de reciclare. Aceste uzine pot functiona doar daca sunt alimentate constant cu deseuri, ceea ce ^inseamna ca at^at timp c^at oficialitatile se vor concentra pe mentinerea lor ^in functiune, eforturile privind intensificare masurilor de preventie si de reciclare vor avea inevitabil de suferit. 


Acest articol a fost tradus si adaptat pentru Ecomagazin. Articolul original a fost scris de pentru Politico si este disponibil la urmatorul . Orice neconcordante ^intre versiunea ^in engleza si traducerea/adaptarea ^in limba rom^ana se va rezolva prin referirea la versiunea ^in engleza.

Articolul precedent
Articolul urmator
Andreea Leonte este cercetator si consultant juridic ^in domeniul legislatiei de mediu. Vorbeste fluent engleza, mandarina si franceza. Domeniile sale de interes sunt economia circulara si regenerarea urbana.

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here