! Pentru asta, trebuie sa asiguram produselor din comert o viata c^at mai lunga, iar la finalul ciclului lor de viata sa le reciclam. Daca ne dorim o Europa sanatoasa, fara deseuri, trebuie sa ne ^indepartam de practicile traditionale de eliminare a deseurilor, si anume: depozitarea la groapa de gunoi si incinerarea.

Din fericire, solutiile deja exista! 

Una dintre solutii este sistemul garantie-returnare, pe care ^il vom prescurta SGR, care are o eficienta dovedita de responsabilizare a consumatorului. Pentru ca este at^at de eficient, Zero Waste Europe a ^intocmit , prin care Uniunea Europeana este chemata sa implementeze acest sistem la nivelul tuturor tarilor membre c^at mai cur^and.

SGR este un sistem cu o logica simpla ^in spate, ^in care consumatorii platesc o suma suplimentara de bani (un depozit) la achizitionarea unui produs, pe care o vor primi ^inapoi la data returnarii ambalajului la unul din punctele de colectare indicate.

Sistemul a fost g^andit astfel ^inc^at sa ofere un stimulent economic consumatorilor de a nu arunca recipientele / ambalajele goale, ci de a le returna dupa folosire. Sistemul a fost deja implementat cu succes ^in peste 40 de regiuni din ^intreaga lume, cu rezultate deosebite mai ales ^in sectorul recipientelor pentru bauturi racoritoare. Sistemul garantie-returnare poate fi extins, fara probleme, catre alte sectoare, cum ar fi: transport, curierat, precum si alte forme de livrare a produselor la distanta.

De ce ar trebui sa implementam sistemul de garantie-returnare ^in Rom^ania?

Exista un numar foarte ridicat de motive pentru care sistemul garantie-returnare trebuie implementat c^at mai repede ^in Rom^ania. Desi sistemul este reglementat ^in legislatia rom^ana de , infrastructura necesara pentru functionarea sistemului lipseste. ^In timp ce rom^anii ^incep sa ridice tot mai des problema gestionarii deseurilor si sa reclame mizeria din comunitatile unde traiesc, autoritatile ^int^arzie sa vina cu masuri concrete.

De ce avem nevoie de Sistemul garantie-returnare ^in toate tarile europene?

 1. Comunitatile europene care au implementat deja SGR au atins rate impresionante de colectare separata a deseurilor, de 90%!
 2. SGR combate poluarea cu materiale plastice a oceanelor, ^in special cu deseuri de ambalaje;
 3. SGR poate face posibila crearea unei infrastructuri de repunere ^in circulatie ori de reciclare si a produselor de unica folosinta;
 4. SGR este auto-sustenabil, nu genereaza costuri ^in plus pentru municipalitati, ba dimpotriva, le ajuta sa economiseasca bani;
 5. Este esential pentru atingerea obiectivului de colectare separata a 90% din ambalajele din plastic pentru bauturi p^ana ^in 2029, stabilit prin si a celorlalte obiective legate de reciclare si de reducere a numarului gropilor de gunoi;
 6. SGR se bucura deja de sustinerea a numerosi furnizori de bunuri de larg consum;
 7. SGR responsabilizeaza consumatorii, ajut^andu-i sa vizualizeze impactul obiceiurilor lor de consum;.
 8. Peste 80% din cetateni au o parere favorabila despre acest sistem, prin urmare masura nu ar ^int^alni piedici importante de implementare;
 9. SGR creeaza locuri de munca si sprijina economia locala;
 10. SGR stimuleaza proiectarea ecologica, care este foarte importanta din punct de vedere al reciclarii;
 11. SGR asigura o calitate superioara reciclabilelor, cresc^and valoarea pe piata a produselor reciclate;
 12. SGR este probabil cel mai eficient sistem de recuperare a ambalajelor de tip PET sau a sticlelor, ^in vederea reciclarii;
 13. SGR responsabilizeaza producatorii, facilit^and punerea ^in aplicare a principiul responsabilitatii extinse a producatorilor.

 Este timpul sa cerem autoritatilor sa ia masuri!

Cerem autoritatilor nationale sa contribuie activ la implementarea Sistemului Garantie-Returnare, lu^and urmatoarele masuri:

 1. Sa stabileasca tinte de crestere a ponderii ambalajelor cu posibilitate de reumplere de pe piata; – UE cere ca p^ana ^in 2030 ponderea ambalajelor refolosibile prin reumplere sa fie de minimum 30%
 2. Implementarea sistemul garantie-returnare pentru TOATE ambalajele de bauturi racoritoare; Acest pas este necesar pentru reducerea risipei de ambalaje, care se transforma ^in deseurile care ne sufoca societatea.
 3. Extinderea sistemul garantie-returnare si catre alte produse din comert. Obiectivul final este extinderea sistemului catre c^at mai multe produse din comert, ideal ar fi catre toate produsele.

Numai printr-o actiune coroborata din partea autoritatilor statelor membre, Uniunea European poate garanta un mediu curat si sanatos cetatenilor sai. Depozitarea la groapa de gunoi, precum si incinerarea deseurilor nu fac dec^at sa creasca povara asupra mediului ^inconjurator. Daca ne dorim o solutie viabila, este necesar sa investim ^in masuri care sa responsabilizeze deopotriva cetatenii, producatorii, precum si ceilalti actori economici de pe piata.

Articolul precedent
Articolul urmator
Andreea Leonte este cercetator si consultant juridic ^in domeniul legislatiei de mediu. Vorbeste fluent engleza, mandarina si franceza. Domeniile sale de interes sunt economia circulara si regenerarea urbana.

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here