La fel ca anul trecut, m-am ^intors de la Pelicam cu sentimente contradictorii. Pe de o parte, m-am bucurat de filme si de oamenii veniti la Tulcea din mai multe orase. Pe de cealalta, m-am ^intristat vaz^and consumul de h^artie si de plastic, meniul neprietenos cu vegetarienii si veganii, precum si greenwashing-ul facut pentru Biodeck. Ram^an cu speranta ca la anul va fi mai bine.

Anul aceasta, orgaizatorii Pelicam doreau cea mai green editie de p^ana acum. Au reusit. Fac^and greenwashing. Ce ^inseamna greenwashing? Sa pretinzi despre tine sau despre altii ca esti sau sunt ecologici, c^and de fapt datele omise arata contrariul.

Bioplasticul, tot plastic, ^insa undercover

C^and vorbim despre plastic, vor fi putini cei care vor combate faptul ca polueaza. ^Insa daca vine vorba despre bioplastic, vor fi putini cei care ^il vor contesta. Este si oarecum normal, caci a fost prezentat ^intr-o lumina pozitiva, potentata de bugete de marketing de milioane de euro.

C^and am ajuns la Pelicam, stiam deja de parteneriatul cu Biodeck. Am semnalat organizatorilor greenwashing-ul, ^insa s-a dovedit a fi prea t^arziu. Eram asadar oarecum pregatita. Nu ^insa si pentru spotul mincinos al Biodeck de la debutul festivalului.

Trebuie mentionat ca bioplasticul nu reprezinta o solutie sustenabila pentru ^inlocuirea plasticului de unica folosinta. Am scris doua articole pe aceasta tema (, ), pe baza unor informatii obtinute de la organizatii prestigioase (Zero Waste Europe: , ; Phys.org: ). Potrivit ultimei surse mentionate, desi poate parea o varianta mai putin poluanta, ^in unele cazuri productia bioplasticului genereaza mai multe emisii. Mai mult, gestionarea bioplasticului ^intr-o tara care nu colecteaza separat deseurile biodegradabile face transformarea ^in compost aproape imposibila. Da, bioplasticul se va biodegrada odata ajuns ^in natura, dar ^intr-un timp mult mai lung dec^at cel mentionat de producator ^in conditii de umiditate si temperatura optime. Asadar, nu se recomanda includerea lui ^in home-composting, caci nu este macinat sau mentinut la temperaturi si umiditate propice. ^In cazul foarte probabil ^in care ajunge ^in natura, se rupe ^in f^asii mici pe care le ^inghit pasarile si pestii. ^In cazul ^in care ajunge la groapa de gunoi, produce levigat. Daca ajunge la incinerare, produce substante chimice cancerigene. Devine compost doar ^in conditii speciale, inexistente ^in Rom^ania (cu o exceptie – Ecobihor, care nu testase ^insa bioplasticul acum un an). Bio&Co, producator de compost, ^incearca sa elimine bioplasticul dn compozitie, caci afecteaza calitatea compostului.

Reciclarea, un miraj

Organizatorii Pelicam au promis ca vor colecta separat si ca vor recicla inclusiv deseurile biodegradabile. Infrastructura de colectare a existat, ce-i drept, ^insa nu stiu c^at de eficienta a fost si c^at de usoara va fi procesarea deseurilor. Oricum, nu este acesta cel mai important aspect. Ci faptul ca ^inca ne axam pe reciclare, c^and ar trebui sa ne axam pe prevenire.

Din acelasi registru fac parte si paharele din plastic solid, cu branding Pelicam, comandate din strainatate. La finalul vietii, vor ajunge tot ^in stomacele unor vietati, la gropile de gunoi neconforme despre care tot vorbeste doamna Gavrilescu sau la incineratoarele doamnei Firea.

Pliante la discretie

O persoana din echipa de voluntari mi-a oferit z^ambitoare un pliant cu programul. I-am spus ca ^ii multumesc, dar nu am nevoie, caci am programul online. Pentru ca a insistat, am intrat ^in detalii: festival de mediu, filme despre copaci, h^artie, neconcordanta. Raspunsul ei ca deja sunt imprimate m-a determinat sa renunt la conversatie.

Industria animaliera, pe masa petrecerii

La Pelicam, au exista o serie de filme despre cum functioneaza industria animaliera, ^in ambii ani ^in care eu am reusit sa ajung. Deci toti cei care am participat stim ce impact are aceasta. Inclusiv organizatorii… ^Insa, la petrecerea de lansare, singura optiune vegana era o bruscheta cu rosii, total neapetisanta. Veganii au facut foamea. Cred ca vegetarienii aveau mai multe optiuni.

Pelicam, partile bune si foarte bune

Asa cu spuneam, am plecat de la Pelicam cu un gust dulce-amarui. Amarul l-am explicat. Dulcele a fost generat de un mix de filme, oameni, idei si emotii, greu de prins ^in cuvinte. Desi ^imi place combinatia dulce-amar, as vrea sa vad o editie ca o crema de zahar ars. Metaforic, evident, caci zaharul…

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here