Christian Frutiger, Global Public Affairs Manager, Nestlé SA (Switzerland), imaginea a fost preluata de pe Flickr.

Comunitatea globala , ^impreuna cu observatorii de la au initiat o petitie comuna prin care cer Guvernului Elvetiei sa nu ^il numeasca pe , actualul sef pe Afaceri Publice Globale al Nestlé, ^in functia de vicepresedinte al (SDG).

SDG este o agentie elvetiana recunoscuta pentru proiectele de ajutor pentru dezvoltare pe care le deruleaza ^in mai multe tari, fiind centrate pe statul de drept, reformarea sectorului sanatatii, serviciilor sociale si protectiei mediului. 

Printre responsabilitatile vicepresedintelui SDG s-ar numara si gestionarea Programului "Apa si sanitatie”, derulat ^in mai multe tari, printre care si ^in Republica Moldova, pentru care Frutiger ar fi un adevarat pericol. ^In calitatea sa de sef al afacerilor publice al Nestlé, Christian Frutiger este acuzat ca a tratat cu iresponsabilitate problema ^in statiile de ^imbuteliere pe care compania le opereaza ^in ^intreaga lume, refuz^and, pe timpul mandatului sau, sa adreseze public aceasta problema ^in tari precum Canada, Franta si SUA, ^in ciuda presiunii publice.

Conform initiatorilor petitiei, Frutiger a ignorat cu buna stiinta problemele pe care compania Nestle le genereaza ^in state dezvoltate, care au traditii democratice bine stabilite, motiv pentru care considera ca o posibila numire a acestuia intr-o pozitie de coordonare a unui program at^at de important pentru tarile in curs de dezvoltare, ar putea fi nefasta.

Apa are o importanta strategica ^in orice societate, de aceea delegarea serviciilor de livrare si gestionare a serviciilor de aprovizionare catre o companie privata nu este cea mai ^inteleapta decizie, mai ales daca acea companie este Nestlé.

Cunoscuta la nivel mondial pentru produsele sale alimentare si bauturi, de la produse alimentare pentru copii, cereale pentru micul dejun, ceai si cafea, apa ^imbuteliata, produse lactate, ^inghetata, m^ancare congelata, alimente pentru animale de companie si gustari reci, Nestlé este astazi una dintre cele mai de succes companii elvetiene din lume. Se estimeaza ca numai 29 dintre marcile lor au ^inregistrat , Nestlé fiind desevita de .

Fiind unul dintre cei mai mari producatori si distribuitori din lume de apa ^imbuteliata, accesul facil la resursele de apa potabila este critic pentru Nestlé. Asta nu ar fi per se o problema, daca liderii companiei nu ar fi oferit declaratii, la un moment, din care sa se ^inteleaga ca accesul liber apa n-ar fi un drept universal. Este cazul lui Peter Brabeck-Letmathe, fost CEO al Nestlé ^intre 1997 si 2008 (^in prezent presedinte emerit) care a declarat pentru un documentar din 2005 numit We Feed the World ca opinia potrivit carea fiintele umane au un drept inerent la apa este "extrema”.

Mai exact, cuvintele lui Peter Brabeck-Letmathe au fost acestea:

"Exista doua opinii diferite cu privire la aceasta problema [despre apa]. O singura opinie, care cred ca este extrema, este cea sustinuta de ONG-uri, care persista ^in a declara „apa” un drept public. Asta presupune ca fiecare dintre noi, ca oameni, ar trebui sa avem un drept [inerent] la apa. Aceasta este o solutie extrema. ”

Desi Brabeck, urm^and atacurilor si presiunilor mass-media, a revenit asupra declaratiei sale, spun^and ca el "crede ca apa este un drept al omului” si "pledeaza pentru accesul universal la apa potabila sigura”, declaratia sa initiala nu poate fi data uitarii. Actiunile sale, precum si actiunile ulterioare ale Nestlé arata ca pentru aceasta companie apa reprezinta mai ^int^ai un bun evaluabil ^in bani, si abia mai apoi un drept inerent al fiintei umane.

Din acest motiv, initiatorii , considera ca agentii precum SDC ar trebui sa promoveze modelul elvetian, care reprezinta unul dintre cele mai eficiente servicii publice de salubrizare si de distributie a apei din lume, nu sa permita unor companii precum Nestlé ^incurajarea, ^in interes propriu, a privatizarii acestui sector. 

Nominalizarea lui Christian Frutiger ^in functia de vicepresedinte al SDG este considerata o greseala, pentru motivele enuntate mai sus, care trebuie contestata ^inainte de a lua proportii. Initiatorii invita comunitatea internationala internationala sa se solidarizeze semn^and  prin care Guvernului Elvetiei este rugat sa nu compromita credibilitatea propriei sale Agentii numindu-l pe Christian Frutiger ^in functia de vicepresedinte. 

Articolul precedent
Articolul urmator
Andreea Leonte este cercetator si consultant juridic ^in domeniul legislatiei de mediu. Vorbeste fluent engleza, mandarina si franceza. Domeniile sale de interes sunt economia circulara si regenerarea urbana.

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here