Numaratoarea berzelor albe din Rom^ania s-a ^incheiat cu un total de 3.206 cuiburi introduse cu ajutorul aplicatiei "Uite, Barza!”,cu un total de… pasari. Cel mai important – ^in perioada 25 iunie – 31 iulie 2019 utilizatorii aplicatiei dezvoltate de SOR cu sprijinul companiilor Enel din Rom^ania au descoperit un numar de 693 de cuiburi noi. 

Berzele – cifrele din 2019

2019 este anul cu cele mai multe cuiburi recenzate cu ajutorul aplicatiei. Au fost ^inregistrate 3.206 cuiburi, dar numai 2.788 au fost validate. 

"Pentru a valida un cuib, trebuie ca acesta sa fie recenzat pe loc, nu din masina. Ne-am trezit cu cuiburi aflate la 5 kilometri distanta de locul unde fusesera introduse, si asa am ajuns la cifra de 2.788 de cuiburi validate. Din acestea, multe au fost recenzate de doua sau trei ori, de mai multi utilizatori. Dupa ce am suprapus intrarile dublate sau chiar triplate, am ramas cu un numar de 1.901 cuiburi. Din acestea, 1.105 cuiburi de barza sunt amplasate pe st^alpii de electricitate, iar 626 de cuiburi de pe st^alpi au cuib artificial montat de furnizorii de energie electrica din Rom^ania. Ca numar de pasari, avem un total de 6.580 de pasari din care 3.044 sunt adulti”, a declarat Ovidiu Bufnila, responsabilul de comunicare al SOR. 

Top judete cu berze

^In 2019, are loc o noua schimbare ^in clasamentul judetelor si localitatilor unde au fost numarate cele mai multe cuiburi de barza. 

Suceava – 230 cuiburi

Harghita – 211 cuiburi

Calarasi – 162 cuiburi

Constanta – 160 cuiburi

Tulcea – 139 cuiburi

Botosani – 92 cuiburi

Timis – 71 cuiburi

Ialomita – 70 cuiburi

Top localitati cu berze

Siculeni (HR) – 42 cuiburi

Luncavita (TL) – 38 cuiburi

Turcoaia (TL) – 38 cuiburi

Murighiol (TL) – 37 cuiburi

Isaccea (TL) – 35 cuiburi

Vicovu de Sus (SV) – 32

Cuiburi extreme

Cel mai Nordic cuib de barza numarat ^in 2019 se afla ^in judetul Botosani, ^in comuna Cotusca. 

Cel mai sudic cuib de barza numarat ^in 2019 este ^in judetul Teleorman, comuna Bujoru

Cel mai estic cuib de barza numarat ^in 2019 se afla ^in judetul Tulcea, la Sf^antu Gheorghe.

Cel mai vestic cuib de barza numarat ^in 2019 se afla ^in judetul Arad, la Nadlac. 

Cuibul situat la cea mai mica altitudine ^in 2019, 1 metru peste nivelul marii, se afla la Pardina, judetul Tulcea. 

Cuibul situat la cea mai mare altitudine ^in 2019, 985 de metri peste nivelul marii, se afla la Moldova-Sulita, judetul Suceava. 

Recordul de pui ^in 2019

Numaratoarea berzeler albe a adus ^in 2019 un record absolut pentru un cuib de barza din Rom^ania. Pentru prima oara, avem un cuib cu 7 (sapte) pui de barza alba. Cuibul se afla ^in satul Horodnic de Sus din judetul Suceava, iar numarul record de pui a fost ^inregistrat de biologul Lucian Fasola Matasaru. Berzele pot avea ^intre 1 si 7 pui, dar este foarte greu pentru un cuplu sa ^ii creasca pe toti cu succes, parintii trebuie sa aiba la dispozitie resurse foarte bogate de hrana pentru a-i creste pe toti. P^ana acum, ^in baza de date a SOR au mai existat cuiburi cu sase pui, dar acesta este primul cuib ^in care parintii reusesc sa creasca sapte. Astfel de cazuri sunt extrem extrem de rare si unul dintre ele a mai fost ^inregistrat anul trecut ^in Bulgaria. "Acesta este primul caz cu sapte pui si va trebui sa facem un nou update de aplicatie, noi nu avem nici macar posibilitatea de a introduce sapte pui, nu ne asteptam sa se ^int^ample acest lucru”, a mai spus Ovidiu Bufnila de la SOR. 

Datele care ajuta berzele

Munca utilizatorilor "Uite, Barza!” s-a ^incheiat, dar abia de acum ^incep sa se vada efectele benefice ale aplicatiei. Datele preluate sunt acum ^in plin proces de sintetizare. Cuiburile au fost validate, dar specialistii de la SOR pregatesc statisticile pentru furnizorii de energie electrica din Rom^ania. Sunt sortate cuiburile care au nevoie de ajutorul companiilor de distributie. Acolo unde cuibul pune reteaua electrica ^in perciol, acolo unde firele neizolate pun viata berzelor ^in pericol, este nevoie de suport de cuib artificial. Toti acesti st^alpi sunt acum analizati, iar situatia lor va fi livrata de SOR catre operatorii de distributie a energiei electrice din grupurile Enel, CEZ, E-On si Electrica, astfel ^inc^at electricienii sa poata monta cuiburile artificiale pe st^alpi. Acestea pot fi montate doar p^ana ^in luna martie, c^and revin pasarile la cuibarit, iar SOR va livra punctele GPS unde se afla cuiburile care au nevoie de ajutor.

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here