Imaginea a fost preluata de pe: https://www.treehugger.com

Unul dintre pericolele la care suntem supusi ^in legatura cu miscarea de ecologizare este acela de a adera la solutii false de protectie a mediului. Multe companii promoveaza, sub eticheta verde, produse si tehnologii care sunt, de fapt, la fel de daunatoare precum cele pe care le ^inlocuiesc. Un nou Greeenpeace ilustreaza de ce ar trebui sa ne ferim de acest tip de “ecologie murdara” aka. Greenwashing.

Opinia publica, la nivel global, a devenit din ce ^in ce mai sensibila la utilizarea plasticului ^in comert. Sentimentul anti-plastic a fost receptat de unele companii drept o oportunitate de a iesi ^in evidenta, introduc^and pe piata produse “^imbunatatite”, pe care le promoveaza ca fiind mai sustenabile. Este cazul ori adoptarii la scala industriala a ambalajelor de h^artie sau promovarii reciclarii chimice a produselor. 

Desi la prima vedere toate aceste solutii par a fi ^in regula, un raport nou ^intocmit de Greenpeace SUA explica de ce ele manipuleaza opinia publica practic^and ceea ce se cheama “greenwashing” – la care ne vom referi ^in traducere drept “ecologie murdara”. Raportul este intitulat: “” si invita consumatorii sa ^isi pastreze o doza de scepticism fata de “solutiile verzi” promovate de diverse companii, drept raspuns la criza poluarii.

^In raport sunt analizate noile tipuri de materialele plastice care sunt promovate drept biodegradabile sau compostabile, ale caror proprietati dezamagesc asteptarile si continua sa dauneze mediului ^inconjurator. Solutia adoptarii ambalajelor de hartie ^in locul ambalajelor de plastic este si ea c^at se poate de nesustenabila, cresc^and ritmul defrisarilor. Nici macar solutia reciclarii plasticului nu este pe deplin sustenabila. Iata de ce:

“Sistemele de reciclare nu pot tine pasul cu cantitatile enorme de deseurile de plastic generale zi de zi. P^ana si Germania, care se m^andreste cu una dintre cele mai ridicate rate a reciclarii la nivel mondial, recicleaza doar 38% din plasticul colectat, restul de 60% fiind incinerat. “

Imaginea a fost preluata din raportul Greenpeace SUA, 2019.

C^at despre reciclarea chimica a plasticului, foarte multi dintre noi ne aflam ^in eroare. Reciclarea chimica presupune dizolvarea polimerilor din plastic prin intermediul unor solventi chimici sau prin depolimerizare termica. Asfel, se obtine o forma inferioara de plastic (care va ajunge deseu, oricum), gener^and ^in timpul prelucrarii o serie de substante secundare extrem de periculoase. Industria reciclarii chimice nu este reglementata corespunzator, nu este transparenta si necesita cantitati foarte mari de energie pentru a functiona. Industria reciclarii chimice acorda o atentie minimala sanatatii mediului si oamenilor, concentr^andu-se pe exploatarea bruta a materialelor, fara a lua ^in considerare ce se va ^int^ampla cu ele dupa prelucrare.

Prin acest raport, Greenpeace SUA a vrut sa avertizeze consumatorii sa ram^ana alerti si sa evite sa devina promotorii diverselor forme de ecologie murdara (Greenwashing). Greenpeace considera ca avem nevoie de o schimbare radicala, la 180 de grade, a modului ^in care proiectam ambalajele produselor din comert.

Planeta noastra nu poate sa sustina trendul actual care marcheaza o crestere a cantitatii de ambalaje de unica folosinta, recurg^and la mai multa h^artie sau carton. Companiile din mediul privat trebuie sa reg^andeasca forma sub care ^isi comercializeaza sau livreaza produsele, astfel ^inc^at sa reduca cantitatea de ambalaje pe care o folosesc. O solutie ^in acest sens sunt recipientele refolosibile sau cele cu posibilitate de reumplere. 

O astfel de schimbare necesita mai mult efort dec^at ^inlocuirea, pur si simplu, a unui material cu un altul. Reproiectarea modului de ambalare si comercializare a produselor presupune o inovare reala, precum si schimbarea obiceiurilor de consum ale populatiei si o noua infrastructura de transport si livrare a produselor. ^Insa este singura cale sustenabila de urmat. ^In 2050 se estimeaza ca peste 12 milioane de tone metrice de plastic se vor afla ^in natura. Asta ^inseamna ca omenirea nu mai are timp de pierdut pe solutii de m^ana a doua, ci trebuie sa ^isi schimbe radical obiceiurile.

Acest articol reprezinta o traducere si adaptare a urmatorului articol, intitulat „„, care a fost scris de pentru www.treehugger.com. ^In cazul depistarii oricaror neconcordante ^intre versiunea ^in engleza si cea ^in rom^ana a articolului, va avea prioritate versiunea ^in engleza.

Articolul precedent
Articolul urmator
Andreea Leonte este cercetator si consultant juridic ^in domeniul legislatiei de mediu. Vorbeste fluent engleza, mandarina si franceza. Domeniile sale de interes sunt economia circulara si regenerarea urbana.

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here