Autoritatile locale din provincia Frizia (olandeza: ), Olanda, ar fi trebuit sa intervina ^in privinta incineratorului din localitatea Harlingen si sa sanctioneze gestionarea iresponsabilita a emisiilor ridicate de acid clorhidric ^in atmosfera.

Consiliul de Stat, cea mai ^inalta instanta administrativa din Olanda, ^in procesul intentat de Stichting Afvaloven ^impotriva administratiei publice locale. Aceasta a fost somata sa ^isi ^indeplineasca cu celeritate atributiile viz^and reglementarea si monitorizarea emisiilor periculoase din atmosfera. Ca urmare a procesului, fundatia Stichting Afvaloven a primit c^astig de cauza si rambursarea cheltuielilor de judecata (2304 euro) si a taxelor judiciare (835 euro) asociate procesului.

Problema semnalata ^in aceasta speta viza cantitatea anuala uriasa de emisii de acid clorhidric ^inregistrate la instalatia de incinerare Harlinger, din Lange Lijnbaan. ^In 2014, aceste emisii au depasit limita de 5 miligrame de acid clorhidric pe metru cub, ating^and valori de 7,48 miligrame de acid clorhidric pe metru cub.

Provinsje ar fi trebuit sa ia de mult timp masuri coercitive

Fundatia Afvaloven a solicitat administratiei locale, la acea data, luarea unor masuri coercitive ^impotriva instalatiei de incinerare, ^insa acest lucru nu s-a ^intmplat.  Mai mult dec^at at^at, autoritatile locale au propus o marja de fiabilitate pentru echipamentul de masurare de 5 miligrame pe metru cub, ceea ce a determinat ca masuratorile ulterioare ale emisiilor sa arate valori cu mult sub maximul legal de 5 miligrame.

^In judecarea cauzei, Consiliul de Stat a analizat temeinic tehnica de masurare a datelor privind emisiile, apel^and la consultanta din partea expertilor. Opinia finala a Presedintelui instantei, Bart Jan Ettekoven, a fost ne^indoielnica: o marja de fiabilitate at^at de ridicata nu ar fi trebuit niciodata sa fie acceptata, ^intruc^at ea poate conduce, ^in practica, la niste emisii mult mai ridicate dec^at ar fi normal. Luarea unei decizii pe baza marjei de fiabilitate, ^in detrimentul unei masuratori concrete ale emisiilor, realizata la fata locului, permite existenta ^in fapt a unor cantitati de emisii cu mult mai mari dec^at permite legea, a motivat judecatorul ^in hotar^area sa.

Autoritatile locale ar fi putut reduce cantitatea de emisii, daca ar fi aplicat o marja a incertitudinii de 0,26 miligrame pe metru cub. Daca s-ar fi efectuat aceasta corectie, s-ar fi relevat cuantumul real al emisiilor ^in atmosfera, de 7.22 miligrame, valoare mult prea ridicata fata de cum este normal. Interventia din partea organelor locale ar fi fost, ^in acest caz, imperativa.

Van Ettehoven a somat autoritatile locale sa revizuiasca reglementarile privind limitelor permise de emisii de acid clorhidric ^in atmosfera si sa dispuna aplicarea de masuri coercitive potrivite.

Aceasta reprezinta o traducere a articolului intitulat: Rechter: Provinsje had Omrin moeten aanpakken om zoutzuur, disponibil . ^In cazul descoperirii unor neconcordante va avea prioritate versionea originala ^in limba olandeza.

Articolul precedent
Articolul urmator
Andreea Leonte este cercetator si consultant juridic ^in domeniul legislatiei de mediu. Vorbeste fluent engleza, mandarina si franceza. Domeniile sale de interes sunt economia circulara si regenerarea urbana.

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here