Un rezident din Shanghai ^isi gliseaza cardul de utilizator ^inainte de a arunca gunoiul ^intr-un container din complexul rezidential Pule nr. 2, districtul Minhang. Acest container este primul de acest fel din district si dispune de opt cosuri de sortare, cu denumiri specifice pentru deseuri periculoase, reciclabile, deseuri alimentare si deseuri uscate. Sistemul foloseste un mecanism de recunoastere a identitatii, supraveghere, scanare si tehnologie mobila, pe baza de Internet, si poate analiza datele privind modul ^in care se realizeaza dumpingul deseurilor. De asemenea, poate trimite un semnal de alerta atunci c^and gunoiul se revarsa afara din container. Sistemul ^ii ghideaza pe rezidenti cum sa ^isi sorteze corect gunoiul si ruleaza un program intitulat "cont verde”, prin care utilizatorii acumuleaza puncte atunci c^and introduc gunoiul ^in containerele corespunzatoare. Un plan de sortare a gunoiului menajer a fost prezentat ^in aprilie, solicit^and comunitatilor rezidentiale locale sa aiba cel putin patru cosuri de gunoi diferite. De atunci, un numar tot mai mare de comunitati au aderat la utilizarea de sisteme inteligente de sortare a gunoiului.

^In ultimele luni, campania de promovare a sortarii deseurilor s-a intensificat ^in orasele chineze. ^Insusi Xi Jinping, presedintele Chinei, sa ^isi sorteze deseurile, afirm^and ca acest lucru reprezinta un indicator important al nivelului de civilizatie al unei societati. Sanatatea mediului ^inconjurator este ^in str^ansa legatura cu eforturile de conservare a resurselor, a mai spus acesta. 

China este o tara cu putin sub 1.5 miliarde de locuitori, multe din orasele sale ^inglob^and o populatie mai mare dec^at a numeroase tari europene. Cantitatea de deseuri municipale pune, asadar, o presiune extrema pe administratia publica si pe mediul ^inconjurator. Gestionarea traditionala a deseurilor, prin depozitarea la gropile de gunoi () sau prin incinerare (), a generat probleme de mediu specifice, de la poluarea solului, apelor si aerului, la crearea unor deseuri secundare extrem de periculoase, precum .

Din fericire, ultimele luni au indicat o preocupare cresc^anda a Chinei fata de mijloacele alternative de gestionare a deseurilor. Un pas esential ^in aceasta directie a fost educarea populatiei cu privire la sortarea deseurilor, ^in scopul final al reciclarii acestora. ^In acest sens, ^in multe orase si localitati chineze a fost demarata o prin intermediul reclamelor TV, panourilor publicitare din oras, precum si pe exteriorul mijloacelor de transport ^in comun. ^In acelasi timp, infrastructura de sortare a ^inceput sa-si faca ^incet aparitia ^in spatiile publice din circa .

Dintre toate, cel mai aprig ^in eforturile de promovare a sortarii deseurilor este Shanghai-ul, care a ^inasprit, de c^ateva luni ^incoace, . De la amenzi usturatoare, p^ana la trecerea pe lista neagra din punct de vedere al comportamentului ^in societate (social credit penalities) a cetatenilor ne-cooperanti, toate aceste masuri au avut ca tel stimularea cetateanului de a sorta cele circa (household waste) generate zilnic ^in oras.

Rezultatele nu au ^int^arziat sa apara. ^In luna august 2019, volumul deseurilor colectate separat ^in Shanghai a atins , conform Biroului public de salubritate. Asta ^inseamna putin peste 20% din numarul total de deseuri generate. P^ana ^in 2020 autoritatile spera sa ridice rata de colectare separata la peste 30%. Un convoi format din circa sunt ^intrebuintate zilnic pentru colectarea deseurilor (1092 basculante pentru colectarea fractiei umede si 3197 basculante pentru fractia uscata). Pe masura ce eforturile privind sortarea gunoiului continua, Biroul public de salubritate a dispus renovarea a circasi de eliminare a deseurilor, precum si modernizarea semnalizarii pe circa .

Videoclipul apartine publicatiei South China Morning Post www.scmp.com.

Rezultatele impresionante atinse pe parcursul celor c^ateva luni de campanie intensiva indica faptul ca p^ana si cele mai dens populate orase ^isi pot reforma complet sistemul de gestionare a deseurilor. Daca Shanghai, un oras cu , a reusit sa implementeze o infrastructura eficienta de sortare a deseurilor, atunci cu siguranta si Bucurestiul, casa a , poate sa faca acelasi lucru.

Pentru asta, este necesar ca cetatenii sa cunoasca exemplele de bune practici din tara si din strainatate si sa fie informati despre beneficiile pentru sanatatea lor si a mediului ^inconjurator a sortarii deseurilor. Doar asa se poate atinge obiectivul unui oras curat, fara poluare si civilizat.

Elevii de la o scoala primara din Beijing participa la o activitate de promovare a sortarii deseurilor, 4 martie 2018. Imaginea a fost preluata de pe www.chinadaily.com.cn.

Articolul precedent
Articolul urmator
Andreea Leonte este cercetator si consultant juridic ^in domeniul legislatiei de mediu. Vorbeste fluent engleza, mandarina si franceza. Domeniile sale de interes sunt economia circulara si regenerarea urbana.

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here