Eveniment lansare carte Simple 福彩app下载官网下载

Autor: Adina Miclaus

Dupa c^ateva incercari de a trai fara risipa complet esuate, aproape convinsa ca asa zisul "zero waste lifestyle” nu e de mine, am dat peste cartea: Simple 福彩app下载官网下载. Acesta este titlul primei carti despre un stil de viata zero deseuri publicata ^in Rom^ania, o carte care m-a fascinant instant.

In primul r^and, autoarea traieste in Rom^ania si se lupta zilnic cu aceleasi probleme cu care ma confrunt si eu, mai apoi toate ideile si solutiile prezentate in carte au fost testate de catre in propria locuinta si in viata de zi cu zi.

Inca din descriere, Simple 福彩app下载官网下载 este una dintre cartile care se pozitioneaza in r^andul celor care invata cum traiul mai simplu, mai putin material ne apropie de sinele spiritual mai profund, mai plin de insemnatate si sens. Mai mult, este o carte care ofera solutii practice pentru schimbare, pe care va invit sa o descoperiti.

A.M: Ce v-a motivat sa scrieti cartea Simple 福彩app下载官网下载 si care este mesajul pe care ati dorit sa il transmiteti?
Zilnic suntem ^inconjurati de o avalansa de informatii si produse, at^at folositoare c^at si nefolositoare, care ocupa loc at^at ^in spatiul nostru fizic, c^at si ^in perimetrul g^andurilor noastre, lucruri pe care le cumparam cu bani si pentru care sacrificam din timpul nostru liber.

Aceasta carte este o invitatie catre un stil de viata mai simplu pe plan material, care va avea efectul paradoxal si testat de a ^imbogati omul, ^intruc^at acesta se va bucura de mai mult spatiu si timp pentru a se regasi pe sine. Invit cititorii sa descope drumul propriu catre autenticitate, pornind de la obiceiurile ei de zi cu zi, care pe mine m-au ajutat sa ^imi mentin armonia ^in corp, ^in casa si ^in suflet.

Cartea prezinta, printre altele, retete de cruditati cu impact benefic asupra sanatatii, retete de cosmetice si detergenti, din categoria lucrurilor nelipsite din orice casa, c^at si informatii despre compostare sau despre cum sa facem cumparaturi fara a ^intrebuinta ambalaje.

A.M: Deseurile biodegradabile sau biodeseurile precum resturile alimentare sau similare sunt o reala problema, intruc^at acestea reprezinta peste 50% din cantitatea de deseuri generata zilnic in orasele din Rom^ania. Ce solutii recomandati?

^Incerc sa produc c^at mai putine deseuri care nu sunt compostabile, iar din biodegradabile precum resturi alimentare fac compost in propria curte. Mai apar si deseuri de h^artie pentru reciclat (hartia fiind compostabila daca e curata) si de plastic. Plastic nu cumpar, dar se mai strica c^ate un obiect ^in casa, sau se mai strecoara vreunul de la prieteni, sau c^ate un ambalaj, pe care le sortez. Astfel cantitatea de deseuri produse ^intr-o luna este foarte mica.

Pentru a transforma biodeseurile in compost este obligatorie sortarea acestora in propria locuinta. Specialistii recomanda utilizarea unei galeti aerate pentru reducerea umiditatii si a mirosului, insa in lipsa acesteia puteti folosi orice alta galeata cu capac. Daca nu aruncam deseuri biodegradabile de origine animala, acesta nu va mirosi ur^at asa cum tindem sa credem. Daca aveti un prieten cu gradina il puteti convinge sa va ofere spatiu pentru o lada de compost sau puteti face una chiar ^in spatiul verde al blocului, deoarece majoritatea blocurilor dispun de asa ceva. Se poate implica doar cine doreste. Eu am o lada mica de compost ^in curte in special pentru deseurile verzi, iar resturile de m^ancare gatita cu carne sau lactate, am o prietena care le preia zilnic pentru a-si hrani c^ainii.

Borcanele goale le dau celor care le refolosesc, nu le arunc la pubela pentru sticla. De asemenea, hainele pe care nu le mai port le daruiesc mai departe celor care au nevoie, iar eu primesc la r^andul meu. Am ajuns ca cumpar foarte putine lucruri noi, intruc^at primesc la r^andul meu obiecte folosite de altii. Astfel duc foarte rar "afara” "gunoiul” si nu folosesc niciodata saci de gunoi, ca nu am la ce. Nu cumpar nici produse de igiena intima care nu sunt biodegradabile sau refolosibile. Mai mult, prepar in casa detergenti, sampon, crema de plaja si pasta de dinti.

Autoarea, Gizella este un promotor autentic al minimalismului, at^at prin exemplul personal, c^at si prin numeroasele articole, initiative si activitati pe tema unui stil de viata mai responsabil, fara risipa. Dintre acestea amintim organizarea de ateliere despre alimentatia sanatoasa si comportamentul ecologic ^in gradinite, lansarea grupului de suport "Viata fara Deseuri” prin care promoveaza diverse metode de reducere a utilizarii obiectelor de unica folosinta din plastic, solutii pentru reducerea risipei de orice fel, prezentari si programe educationale implementate prin asociatia pe care o coordoneaza "Mai Putine Plasticuri”. Cu aceasta asociatie, infiintata in anul 2015, la Cluj Napoca, Gizella activeaza ca membru si in coalitia Zero Waste Rom^ania, ca reprezentant in Cluj Napoca si Sf. Gheorghe, Covasna.

In plus, Gizella are studii ^in arhitectura (2004), iar atunci c^and nu promoveaza solutii pentru o lume fara deseuri, proiecteaza locuinte sau chiar infrastructura pentru gestionarea deseurilor. Profesia de arhitect a ajutat-o sa aiba o viziune de ansamblu asupra mediului construit si al celui natural. Pasiunea pentru cauza in care crede cu ardoare a determinat-o sa isi completeze studiile cu o varietate de cursuri profesionale in educatie, nutritie, arte vizuale, in prezent urm^and un doctorat in educatie si comunicare prin arta.

Conform Zero Waste Rom^ania, stilul de viata zero waste inseamna prevenirea generarii de deseuri la nivel personal si este doar unul dintre elementele cheie aferente strategiei zero waste, care alaturi de alte 19 masuri si solutii implementate de catre autoritatile publice, operatori de salubritate, reciclatori si producatori care pun pe piata produse de larg consum, pot duce la orase si comunitati zero waste.

In cazul in care Gizella v-a inspirat sa ii urmati exemplul, puteti comanda cartea in limba rom^ana trimit^and un mesaj la maiputineplasticuri@gmail.com. Pretul este de 35 de lei si include transportul. Banii astfel obtinuti vor fi folositi pentru implementarea proiectelor asociatiei Mai Putine Plasticuri.

Asociatia Mai Putine Platicuri
Nr. cont asociatie pt donatii:
RO44 RNBC 0632 1489 7513 0001 BCR – Filiala Cluj-Napoca

De asemenea, in cazul in care doriti cartea in limba maghiara, aceasta poate fi comandata de pe .

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here