Imaginea a fost preluata de pe www.theguardian.com si prezinta modelul de Garantie-Returnare implementat ^in Norvegia.

Slovacia va implementa, ^incep^and cu anul 2022, (pentru PET) sau (pentru doza de aluminiu), care va fi ^incorporata ^in pretul bauturilor, urm^and sa fie restituita consumatorului la momentul returnarii ambalajului. 

Costul implementarii sistemului de garantie-returnare ^in Slovacia este estimat la circa 80 de milioane de euro. Conform noii legislatii, doar magazinele cu o suprafata mai mare de 300 de metri patrati vor trebui sa amenajeze un spatiu pentru depozitarea acestor ambalajele, celelalte magazine fiind exceptate de la aceasta obligatie. Cu toate acestea, ministerul slovac este ^increzator ca sistemul va fi adoptat ^in timp si de alte magazine mai mici.  

Filmuletul a fost preluat de pe www.tomra.com si prezinta modul ^in care functioneaza Sistemul de Garantie-Returnare.

O scurta prezentare a situatiei din Rom^ania

^In Rom^ania, sistemul de garantie-returnare este reglementat prin , fiind programat sa ^intre ^in vigoare la data de 31 martie 2019. ^Incep^and cu acea data, consumatorii ar fi trebuit sa aiba posibilitatea de a returna ambalajele reutilizabile catre comerciant. Acesta, la r^andul lui ar fi trebuit sa informeze consumatorul despre valoarea garantiei banesti adaugata ^in pretul produsului, pe care o poate recupera la returnarea ambalajului. Din varii motive, desi legea exista deja de c^ateva luni, multi dintre consumatori nu stiu ^inca despre acest drept al lor, iar comerciantii ^isi conduc activitatile ca si cum nimic nu s-ar fi schimbat. 

^In Rom^ania, valoarea garantiei pentru ambalajele reutilizabile este de 0,5 lei, urm^and a fi restituita consumatorului la momentul predarii ambalajului, ^in locurile special amenajate (care momentan nu exista ori sunt nefunctionale). Ambalajele reutilizabile trebuie semnalate corespunzator, prevede legea, iar comerciantul trebuie sa ^ii ofere posibilitatea consumatorului de a alege ^intre un ambalaj reutilizabil sau unul de unica folosinta. 

Ordonanta de Urgenta nr. 74/2018 a ajutat Rom^ania sa evite sa fie trimisa ^in judecata de catre Comisia Europeana pentru nerespectarea obligatiilor privind implementarea masurilor de reciclare a ambalajelor din comert, precum si a altor obligatii referitoare la deseuri. 

Nu doar Rom^ania are ^insa probleme cu implementarea sistemului de garantie-returnare. Marea Britanie a ^int^ampinat si ea dificultati ^in faza de implementare, asa cum arata filmuletul de mai jos. 

Ce spun expertii despre implementarea sistemului de garantie-returnare ^in Slovacia?

Ministerul Mediului slovac vehiculeaza ca circa se afla ^in circulatie ^in Slovacia ^in fiecare an, dintre care 40% ajung la gropile de gunoi. Dorinta de a gasi o solutie la aceasta problema este ^impartasita de societatea slovaca, care s-a declarat, ^in proportie de , pe care ^il percep drept o posibila solutie.

Expertii de mediu au salutat, de asemenea, aceasta lege, ^insa unii dintre ei si-au exprimat dezacordul privind modul de finantare a sistemului. Milos Veverka and Daniel Lesinsk'y de la Centrul pentru Solutii Alternative Sustenabile (CEPTA), de exemplu, ca sistemul nu ar trebui finantat din banii publici, ci de catre producatorii si comerciantii care c^astiga de pe urma v^anzarii acestor bauturi.

Totodata, acestia au combatut argumentul adus de unii reprezentanti ai industriei, conform caruia depozitarea ambalajelor PET si a dozelor de aluminiu ar fi prea costisitoare pentru ei. Expertii de la CEPTA au precizat ca schema de garantie-returnare va mari costurile produselor cu doar 1.1 eurocenti pe produs, conform unui studiu realizat de Institutul European pentru Politici de Mediu.

Articolul precedent
Articolul urmator
Andreea Leonte este cercetator si consultant juridic ^in domeniul legislatiei de mediu. Vorbeste fluent engleza, mandarina si franceza. Domeniile sale de interes sunt economia circulara si regenerarea urbana.

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here