Photo: Henrik Montgomery/TT
Photo: Henrik Montgomery/TT, preluat de pe thelocal.com

Noi arata ca tarile nordice nu vor fi ^in masura sa ^indeplineasca tintele de reciclare impuse la nivelul UE din cauza dependentei fata de infrastructura de incinerare a deseurilor.

Un studiu realizat la cererea Consiliul Nordic de Ministri de catre Eunomia – consultant pe probleme de deseuri, a identificat o "nepotrivire ^intre infrastructura actuala de gestionare a deseurilor si infrastructura necesara pentru a raspunde aspiratiilor privind reciclarea care reies din strategiile nationale si din tintele UE privind deseurile.”

Statele membre UE vor trebui sa recicleze cel putin 65% din deseurile lor p^ana ^in 2035. Acest lucru va necesita efectuarea unor "schimbari foarte importante” ^in toata regiunea nordica, indica raportul.

^In prezent, tarile nordice se situeaza ^intre 16 si 32 de puncte procentuale sub tinta de reciclare prevazuta pentru anul 2035. Dintre acestea, Finlanda, Islanda si Norvegia se afla ^in imposibilitatea de a-si atinge chiar si tintele stabilite pentru anul 2020 care prevad o rata de reciclare de 50%.

Studiul apreciaza ca fiind imperativa schimbarea ^in economia deseurilor municipale din regiune, care ar trebui sa faca reciclarea sa fie ori cea mai ieftina optiune disponibila, ori optiunea obligatorie.

Alte masuri propuse ^in raport includ:

  • "Cresterea drastica” a ratei privind colectarea separata, din usa ^in usa, a reciclabilelor si a biodeseurilor;
  • Cresterea capacitatii de sortare a deseurilor mixte;
  • Stricta interzicere sau impozitarea severa a incinerarii materialelor reciclabile sau a biodeseurilor;
  • Introducerea mecanismului "platesti-pentru-c^at-arunci” cu rolul de a descuraja oamenii de la a arunca materialele reciclabile ^in containerele cu deseuri care sunt colectate pentru a fi incinerate.

Tarile nordice au avut deja un succes considerabil ^in cresterea ratelor de reciclare prin intermediul unor mecanisme precum: introducerea unor scheme de rambursare pentru reciclarea produselor din metal, scheme privind raspunderea extinsa a producatorului si interdictia depozitarii la groapa a deseurilor care pot fi incinerate sau compostate.

Acest articol reprezinta o traducere. ^In cazul semnalarii unor neconcordante ^intre articolul original si aceasta traducere, va avea prioritate articolul original, care poate fi consultat .

Articolul precedent
Articolul urmator
Andreea Leonte este cercetator si consultant juridic ^in domeniul legislatiei de mediu. Vorbeste fluent engleza, mandarina si franceza. Domeniile sale de interes sunt economia circulara si regenerarea urbana.

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here