Iata un articol care ma va face nepopulara printre vegani. Dar asta e, ^imi asum. Urmeaza . Minunat! Va ^incurajez sa mergeti si sa experimentati produse vegane. Dar va recomand sa le alegeti DOAR pe cele fara plastic sau bioplastic.

VegFest. Primul festival vegan din Rom^ania. M-am entuziasmat la ^inceput, p^ana sa descopar c^ateva neajunsuri. Las mai jos mesajul meu catre organizatorii festivalului, cu care am avut niste discutii mai pasionale ^in ultimele zile, dar extrem de interesante si, cred eu, educative pentru ambele parti. Ei pretind ca vor avea festivalul cu cea mai mica amprenta de carbon din Rom^ania. Cel mai probabil. Dar cum poti afirma asta fara sa o calculezi? Iata ce le-am spus:

"<Cea mai mica amprenta de carbon din Rom^ania>. Probabil, av^and ^in vedere impactul industriei animaliere asupra mediului. Totusi, ca sa faceti afirmatia asta, cred ca trebuie sa aveti niste calcule ^in spate, calcule care sunt extrem de greu de facut. Si ca sa puteti face o comparatie, trebuie sa existe calcule si pentru celelalte festivaluri din Rom^ania.

Apoi, ^in calculul amprentei de carbon, trebuie tinut cont si de cantitatea de plastic, bioplastic sau alte materiale ^in care sunt ambalate produsele. Caci, sa nu uitam, plasticul sau bioplasticul, odata ajuns ^in natura, omoara negresit vietuitoare. Si, ^in Rom^ania, sansele ca deseurile sa ajunga ^in natura, la groapa de gunoi sau la incinerare sunt de… 87%. Yey!

^In sf^arsit, desi nu stiu cum ar fi posibil, ^in calculul amprentei de carbon, ar trebui tinut cont si de unde vine finantarea. Caci Kaufland, desi o fi av^and o gama de produse vegane, le ambaleaza ^in plastic, care, sa nu uitam, omoara pesti si pasari, deci nu stiu c^at de vegan este. Ca sa nu mai spunem ca v^anzarea de produse vegane e infima fata de cea de produse animaliere. Da, ok, poate aici nu e numai vina lor, ci si a consumatorilor care aleg sa consume carne, br^anzeturi, lactate, oua. ^Insa ma ^intreb: la ce va face Kaufland oferte – la carne sau la produsele vegane? Care sunt preturile, comparativ, ce e mai ieftin sa cumperi? Pe scurt, strategiile de marketing sunt diverse si cel mai adesea manipulatoare. Nu as aplauda o initiativa laudabila, dar mica, atunci c^and impactul activitatii generale al afacerii este devastator, at^at pe productia de deseuri, c^at si pe risipa alimentara (despre care o persoana sus-pusa ^in Kaufland avea tupeul sa ^imi spuna acum doi ani ca nu exista la ei… Da, sigur!?)…

E fix ca greenwashing-ul facut de Petrom cu Tara lui Andrei; ca cel facut de Coca-Cola, Nestle sau Kaufland care finanteaza actiuni de curatenie ^in care niste ONG-uri, alaturi de voluntari, str^ang 2-3 deseuri dupa ce au pus pe piata milioane de ambalaje; ca finantarile acordate de Pepsi pentru reciclare, c^and ei lupta ^impotriva sistemului garantie-returnare; ca ProdPlast care genereaza sub 4% din venituri prin v^anzarea de plastic biodegradabil produs prin Biodeck; ca industria cimentului care arde deseuri si finanteaza confeintele Green Report pe economie circulara. Ca multe alte cazuri de greenwashing la care eu ^insami din pacate am contribuit, volens nolens, ^in ONG-urile ^in care am lucrat: … Of, lista este lunga, din pacate. Dar tot GREENWASHING se cheama.

Asadar, daca va exista o astfel de evaluare post-event, abia de la a doua editie veti putea afirma treaba asta cu amprenta. Si cel mai probabil o veti putea afirma, av^and ^in vedere piata festivalurilor din Rom^ania. Altfel, succes cu festivalul! Sper sa determinati c^at mai multi oameni sa reduca acest consum de carne care scade drastic sansele generatiilor viitoare sa supravietuiasca schimbarilor climatice.”

Totusi, daca nu veti fi ca mine la Pelicam, mergeti la VegFest! Mergeti cu o cana proprie, cu o farfurie si un tac^am reutilizabil. Ca sa aratam ca se poate!

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here