Pe 24 mai 2019, orasul Romulus, din statul New York, a obtinut o ^in lupta impotriva economiei liniare, care promoveaza exploatarea resurselor si crearea de produse care, mai apoi, sunt distruse prin incinerare sau depozitarea la gropile de gunoi.

Saptam^ana trecuta, guvernatorul Andrew M. Cuomo un proiect de lege care interzice construirea de noi incineratoare de deseuri ^in regiunea Proiectul de lege a fost adoptat ^in unanimitate ^in ambele camere ale Parlamentului statului New York, cu mai mult de doua luni ^in urma.

„Regiunea Lacurilor Finger este una dintre destinatiile emblematice ale orasului New York, av^and unele dintre cele mai frumoase peisaje naturale din lume. Este imperativ sa o protejam”, a spus Cuomo. „Nu vrem sa punem ^in pericol economia regiunii, sanatatea oamenilor si nici calitatea vietii”.

este o variatie a unui alt proiect legislativ initiat anul trecut, care nu a fost ^insa adoptat, din cauza opozitiei lui Carl Heastie, presedintele camerei inferioare a Parlamentului, care a refuzat sa ^il supuna votului ^in plen.  

„Odata cu adoptarea legii, care are drept scop conservarea lacurilor Finger, comunitatea ^isi poate (re)canaliza energia ^in directia revitalizarii economiei regionale, fara teama periclitarii mediului ^inconjurator”, a spus Joseph Campbell, presedintele gruparii .”

Aceasta lege a blocat un proiect masiv, evaluat la 365 milioane dolari, viz^and construirea celui care avea sa devina cel mai mare incinerator de deseuri din statul american New York. Proiectul a fost anuntat ^in noiembrie 2017 de catre Circular EnerG LLC, din Rochester, si urma sa fie ridicat pe proprietatea Depozitul Seneca Army. Conform planului initial al companiei, urmau sa fie importe cantitati mari de deseuri municipale din New York, cu ajutorul unor camioane sau trenuri.

Imagine preluata de pe: https://waterfrontonline.blog/2019/05/24/bill-banning-finger-lakes-incinerator-finally-delivered-to-cuomo/

Suporterii acestui proiect sustineau ca incineratorul reprezinta o alternativa superioara la traditionalele gropi de gunoi, av^and o capacitate de a arde circa 2640 de tone de deseuri pe zi. Proiectul a st^arnit, ^insa, reactii adverse ^in r^andul locuitorilor din vecinatate, precum si din partea membrilor din cele doua camere ale Parlamentului, care proveneau din zona lacurilor Finger.

Odata cu intrarea ^in vigoare a noii legi, procesul de solicitare a autorizatiei de functionare a devenit problematic, ^intruc^at noua lege interzice instalatiile de incinerare a deseurilor (sau instalatiile de tipul energie-din-deseuri), daca:

– situl propus se afla ^in perimetrul r^aului Oswego, bazinul hidrografic al lacurilor Finger;

situl se afla la mai putin de 10 kilometri de o sursa de apa desemnata de catre stat ca fiind “prioritara“;

pe o raza de 80 km exista deja un o groapa de gunoi sau o alta instalatie autorizata de gestionare a deseurilor municipale solide.

Proiectul de lege a fost sustinut de mai multi reprezentanti ai parlamentului, care si-au unit vocea pentru a veni ^in apararea unei zone vulnerabile si pentru a proteja sanatatea locuitorilor sai, refuz^and falsele beneficii, de scurta durata, ale incinerarii deseurilor.

Articolul precedent
Articolul urmator
Andreea Leonte este cercetator si consultant juridic ^in domeniul legislatiei de mediu. Vorbeste fluent engleza, mandarina si franceza. Domeniile sale de interes sunt economia circulara si regenerarea urbana.

LASATI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here